Nyt Wonder Lab på Institut for Kommunikation

Nyt Wonder Lab på Institut for Kommunikation

Fredag d. 27. september markeredes åbningen af Wonder Lab. Wonder Lab er et undringslaboratorium og er det ene af 4 laboratorier, som er samlet i Dialogue Labs. Dialogue Labs er opstået på initiativ af Finn Thorbjørn Hansen, og er et nyt forskningsmæssigt tiltag og samlingspunkt for forskerne på Center for Dialog og Organisation ved Aalborg Universitet.

Last modified: 30.10.2013

Wonder Lab - et undringslaboratorium

Formålet med opbygningen af Wonder Lab er at undersøge og forske i berøringsflader og forskelle mellem henholdsvis en kommunikationsanalytisk undersøgende tilgang, en filosofisk undrende tilgang, et æstetisk og legende tilgang og materielt animerende tilgang til interpersonel kommunikation og organisatorisk læring. Hensigten er således at indsamle viden på tværs og tænke i nye kreative baner, der også kan belyse de mere emergerende, eksistentielle og artistisk momenter i den levende samtale og det levende samvær i professionelle sammenhænge og organisationsudvikling.

Dialogue Labs består af følgende laboratorier:

  • Inquiry Lab under ledelse af professor og centerleder Helle Alrø
  • Wonder Lab under ledelse af professor Finn Thorbjørn Hansen
  • Play Lab under ledelse af adjunkt Ann Charlotte Thorsted
  • Material Story Lab under ledelse af adjunkt Anete Strand

Se også interview med Finn Thorbjørn Hansen i Weekendavisen 23. september 2013

"Forundringsparathed"  (pdf)

Et laboratorium uden reagensglas

Dialogue Labs har indtil videre fysisk til huse dels på Nordkraft, 11 etage (Teglgaards Plads 1, 9000, Aalborg) og Friis (Nyhavnsgade 14, 9000 Aalborg). Her vil der bl.a. være rum for videoanalyser, etc. men dertil vil Dialogue Labs aktiviteter være baseret på følgende fem platforme:

  • Værkstedet er rummet hvor forskere/studerende mødes med praktikere og professionelle omkring undersøgelser af samtaler og andre former for undrende, legende og kreativ samvær.
  • Forsøgsstationen: her udføres reelle og rekvirerede forskningsprojekter ’ude-i-byen’, hvor Dialogue Labs forskellige tilgang afprøves.
  • Salonen og analyserummet: Her mødes man til eftertanke og forskningsseminarer omkring nøglespørgsmål og problemstillinger forskningsmæssigt og fag-professionelt.
  • Træningsrummet: her foregår undervisning og træning ifht. professionelle dialoger
  • Mødestedet og vidensbasen: rummet for networking og systematisk opsamling af viden på fra de fire forskellige laboratorier.
  • Filosofisk og dialogisk laboratorium for undersøgelse af, hvad forundring- og undringsbaserede undervisnings- og vejledningsformer kan være og anvendes til

Den 27. September blev Wonder Lab officielt åbnet i forbindelse med Finn Thorbjørn Hansens professortiltrædelsesforelæsning. Omkring 100 mennesker var mødt op og om formiddagen blev planerne for Wonder Lab præsenteret. Her fortalte Finn Thorbjørn Hansen bl.a., at de rammer, der skal til for organisatorisk og undervisningsmæssigt at muliggøre reelle eksistentielle og filosofiske undringsfællesskaber og sokratiske samtaleformer ikke er forskningsmæssigt blevet undersøgt systematisk hverken ud fra en teoretisk eller empirisk tilgang. Det vil blive gjort på Wonder Lab, hvor forholdet mellem kreativitet og undren vil stå centralt, ligesom også undren, værdiafklaring og professionel og praktisk-etisk dømmekraft er forhold, der vil blive eksperimenteret med og undersøgt fænomenologisk og hermeneutisk. Wonder Lab bygger på flere års erfaringer og studier i filosofisk vejledning og sokratiske dialoggrupper og brugen af disse filosofiske samtalepraksisser inden for blandt andet læreruddannelse, socialt arbejde, designuddannelser og hospice.

Ny professor i filosofisk og dialogisk praksis

Finn Thorbjørn Hansen er professor i filosofisk og dialogisk praksis.

Efter åbningen af Wonder Lab holdt Finn Thorbjørn Hansen tiltrædelsesforelæsning som professor ved Center for Dialog og Organisation på Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, med titlen: ”Hvad er undren og filosofisk og dialogisk undringspraksisser i højere uddannelse og professionsudvikling?”

Finn Thorbjørn Hansen er professor i filosofisk og dialogisk praksis. Hans forskning ligger indenfor anvendt filosofi , herunder filosofisk vejledning og filosofiske samtalepraksisser.

Finn Thorbjørn Hansen udgiver i efteråret bogen: Kan man undre sig uden ord? Udvikling af en utraditionel universitetspædagogik på Designskolen Kolding (Aalborg Universitetsforlag).

Download forelæsningen: Hvad er undren og filosofisk og dialogisk undringspraksisser i højere uddannelse og professionsudvikling? (pdf)

Mere om Finn Thorbjørn Hansen

Flere billeder fra åbningen af Wonder Lab samt tiltrædelsesforelæsning ved Finn Thorbjørn Hansen: (klik her, hvis du ikke kan se billederne)