"Genveje til et kryds. Vælgeres perspektiver på et folketingsvalg" af Johannes Andersen, Anders Horsbøl, Simon L. Jørgensen, Niels N. Kristensen og Ditte Shamshiri-Petersen

Forfatterne bag bogen har bedt vælgere om at sætte ord på deres oplevelser og forståelser af det, der for dem er på spil i en valgkamp. Bogens analyser viser, at vælgerne jævnligt benytter sig af en lang række forsimplende genveje, stereotyper om politikere og individuelt profilerede enkeltsager, når de skal sætte ord på aktiviteter i det politiske univers op til et valg.

Last modified: 17.12.2013

Vælgernes veje til et kryds er altid konkrete. Uanset om de følger omveje, genveje, smutveje, store hovedveje eller små biveje. De er resultatet af vælgernes konkrete viden, situation og motivation. Og her er alle vælgere enestående. Resultatet af deres valg omsættes efterfølgende til etablering af et flertal og et mindretal, der igen udgør grundlaget for regeringsdannelsen og en ny valgperiodes politiske processer og beslutninger. De mange konkrete valg udgør således grundlaget for basale demokratiske processer. Og set i det lys er der brug for både at kunne gå i dybden med de konkrete veje til et valg og de overordnede processer i et demokrati. Det forsøger fem forskere fra Aalborg Universitet at se nærmere på i denne bog. Gennem en række interviews med vælgere og en invitation til at lave dagbog over oplevelserne i en valgkamp, har forfatterne bag bogen bedt vælgere om at sætte ord på deres oplevelser og forståelser af det, der for dem er på spil i en valgkamp. Deres analyser viser, at vælgerne jævnligt benytter sig af en lang række forsimplende genveje, stereotyper om politikere og individuelt profilerede enkeltsager, når de skal sætte ord på aktiviteter i det politiske univers op til et valg. Analyserne viser, at vælgernes ord og perspektiver adskiller sig en hel del fra mediernes traditionelle billeder og valgforskningens klassiske analyser. Denne bog forsøger kort sagt at gå utraditionelt til værks i kortlægningen af danske vælgeres adfærd, holdninger og vurderinger, og når på den måde frem til spændende pointer, der ikke hidtil har været i fokus for valgforskningen.

Læs mere på forlagets hjemmeside

Om Anders Horsbøl