Visuelle medier er udgangspunktet for et nyt forskningscenter, Visual Studies and Learning Design (ViLD), som indvies på Aalborg Universitet København den 13. september. I dag kan visuelle medier nemlig bruges på mange planer, bl.a. kan en egenproduceret film om spiring få 5. klasses elever til at forstå et komplekst naturfænomen, ligesom sygeplejestuderendes viden om lungens anatomi kan øges, hvis de bruger levende lungebilleder, der projiceres på egen krop, i stedet for en statisk illustration af lungerne i en bog. Men visuelle medier kan også medvirke til at skabe debat som det skete, da kunstinstitutioner tog fat på spørgsmålet om den aktuelle flygtningekrise i såkaldte sociale ”art practices” og inviterede publikum til at indgå i dialog.
- Digitale medier har betydet, at vi i stigende grad bruger og producerer billeder til at kommunikere med, til at forstå med og til at handle i verden med. Men der mangler fokus på, hvilke funktioner det visuelle konkret har og kan få i uddannelse og forskning på tværs af specialiserede områder samt i dannelseskontekster generelt. ViLD er et internationalt samlingssted for at udforske netop det. Vi ser det visuelle som et kompetencefelt for vidensdannelse i bredeste forstand, det være sig i folkeskole, videregående uddannelser, i erhvervslivet og i kunst- og kulturinstitutioner, siger leder af det nye forskningscenter professor Mie Buhl, som sammen med de øvrige forskere på ViLD fremover vil indgå i samarbejde med både professionelle fra undervisningssektoren og med virksomheder, der ønsker en større forståelse af, hvordan viden bliver til gennem visuelle praksisser, hvad det visuelle kan, og hvordan dette i højere grad kan udnyttes i praksis.
FAKTA:
- Forskningscentret ViLD er et netværk med base på Aalborg Universitet København
- Centret ledes af professor Mie Buhl fra Aalborg Universitet
- Partnerne i centret er Aalborg Universitet, - Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Professionshøjskolen UCC og The Animation Workshop
- Derudover deltager en række professionelle individuelt. Se mere på vild.aau.dk
- I centret undersøges visuelle potentialer på tværs af videnskabelige og uddannelsesmæssige fagområder som design, kommunikation, forskningsmetodologi, billedkunst, kultur, augmented reality, virtual reality, tegning, animation og programmering.
FOR YDERLIGERE INFORMATION KONTAKT:
Mie Buhl på tlf.: 22 16 89 18 eller på e-mail: mib@hum.aau.dk
Se billeder fra receptionen den 13. september 2016.